有人喜歡刷存在感,也有人刻意刷無力感 - CTgoodjobs powered by Career Times
Back to CTgoodjobs.hk
FancyBox


HR熊 - 職場航行日誌

人事部工作既小妹,見盡唔少公司既「人」同「事」,係呢個平台上一齊分享職場上既苦與樂,笑與淚。

有人喜歡刷存在感,也有人刻意刷無力感



人都是喜歡被受關注,被需要的。無左自我既存在感,就彷彿做什麼都唔係值得被記錄既一回事。

身處係職場,你會見到最普遍既依然係狼狽地刷存在感既一群。即使係看似殺傷力最低既茶水姐姐,都生怕你會認為佢係公司只係唔重要既小小微塵,每逢我地午飯時叮飯盒,收拾活動後既會議室,或者拜託佢幫忙碎一大疊廢紙時,佢都會借故強調佢呢個職位既重要性。「我啊,日日見晒你地咁多人出出入入,幾時邊個係茶水間講啲咩做啲咩我都一清二楚架。聽講啊,最近十樓個秘書遞左信唔做啦,岩岩過試用期就走,佢服侍果位老闆出左名難湊架啦,又一個頂唔順啦!」我知我知,茶水姐姐與公司入面其他人毫無利益衝突,同任何人都可以聊天。而且,佢既工作位置唔受到限制,所有部門或者大老闆既私人房來去自如,根本就係神級既天文台。隨佢既心情,將有聽到既無聽到既都一一當做話題散播出去。唔好睇輕公司低微既職位,茶水姐姐、reception姐姐、公司司機哥哥,唔小心得罪佢地,可能就會係老闆面前「厚多士」放風講下你既壞話了。講既人無責任,講完心情舒暢,而你?就急住想辦法收科吧!

所以如果你想請佢地幫忙而忘記左好好稱呼,「喂」,「你啊」,「唔該」,「過一過黎啦」,「阿邊個」,聽到呢一連串既叫法,佢地係絕對係會借左聾耳陳對耳。認清喜歡刷存在感既人既諗法,係其中一樣職場求生心得。
不過,遊戲既玩法隨著時代會轉變,話時話,你地覺唔覺得試圖刷無力感既人開始湧現係職場?

反正返工既模式和工作量都係身不由己,一早已洩氣對自己既career path唔抱有期望,倒不如大被冚過頭,咩都事不關己咪唔洗煩惱囉!

總會見到,有一班新入職既,或者年資長既,對事事都提不起勁,即使老闆請飲貴價下午茶,都感覺行出黎拎個免費餐返埋位都好浪費佢地力氣咁,日日只想合埋眼快啲熬過係公司既九小時。佢地可能曾經有過對職場既衝勁,seed已爆去加班,但上司永遠講一套做一套,功夫沒完沒了亦只淪為內鬥鬼打鬼既工具。辦公室政治唔係個個都想被牽涉其中,自己也不過係食物鍊最底層既浮游生物,不如就當我不存在,將傷害減到最輕微。好快好快,就係因為經歷過百般無奈既情況,迅間決定唔再投放心力係工作上。
辭職轉個環境?唔好啦。唔排除去到第二間公司同樣係咁,無謂白費時間去重頭適應。好累了。刻意去令本來忐忑既自己變得麻木,唔係創傷既特效藥,反而係加促身心衰老既毒藥。

一個內心富足既人,從來唔需要特意去刷存在感,佢已然透徹了解到自己活著既意義。而一個無希望既人,亦無需要去刷無力感,佢自然會眼白白讓機會全流失而毫無傷感感覺。


以上內容及資料僅屬個別作者的個人意見,並不代表www.CTgoodjobs.hk的立場。CTgoodjobs對因以上人士張貼之資訊內容所帶來之損失或損害概不負責。



Share